Blodfull vampyrkonferens i Rumänien

I Rumänien inleddes på torsdagen den tredje internationella Draculakonferensen, som behandlar både den historiska förebilden och mytens greve Dracula.
Också en snabb DNA-analys avslöjar att Draculakonferensen är en blandning av skämt och blodigt allvar. En av arrangörerna är Rumäniens turistminister som anser att väst alltför länge och alltför vampyraktigt i böcker, pjäser och filmer sugit blod ur den rumänska historien utan att en cent kommit tillbaka till det fattiga ursprungslandet. Det var i dagens Rumänien som den historiske förebilden fanns, 1400-tals greven Vlad han som spetsade sina fiender på pålar och därför fick namnet Vlad pålspetsaren. Men det var den irländske författaren Bram Stoker som gjorde Dracula världsberömd med sin roman från 1897. Den internationella konferensen hålls i Draculas hemstad Sighisoara vars historiska centrum finns med på FN:s världsarvslista. Fakta och myt analyseras av kända forskare och annat löst folk som varken rädes kors, dagsljus eller vitlök. Draculamyten ska snart exploateras ännu hårdare av rumänerna. I Bukarest togs nyligen de första spadtagen för en Dracula-park, ett slags skräckens Disneyland för över trehundra miljoner kronor.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".