Persson försvarar sin EMU-argumentation

Göran Persson slår tillbaka mot LO:s chefsekonom Dan Andersson. Dan Andersson sa i Ekot under torsdagsmorgonen att Göran Persson betett sig respektlöst mot de svenskar som är tveksamma eller mot EMU. Men Göran Persson ger inte mycket för den åsikten.
– Jag tycker att han har fel, som så ofta i den här diskussionen, säger Göran Persson och fortsätter: – Jag tycker att Dan Andersson är lite för snabb i sina slutsatser. Att man underkänner en del av de argument som finns i debatten innebär ju inte att man ringaktar de människor som ännu inte tagit ställning. – Det jag möter när jag är ute är människor som söker information, som är vidöppna för argument, och som bara väntar på att höra goda argument för ett medlemsskap. För det är ju så att argumenten mot, de här med att man väl kan vänta ett tag till, känner man ju till sedan förut, säger Göran Persson. Göran Persson har börjat kampanjen för ett ja till euron, och sa häromdagen att det inte finns ett enda vackert eller hållbart argument mot den gemensamma valutan. Ringaktar arbete Men arbetarrörelsen är splittrat när det gäller euron, och chefsekonomen Dan Andersson tyckte att Perssons uttalande var respektlöst. – Då tycker jag han ringaktar det arbete som många av oss lagt ner, och att många LO-medlemmar är oroliga för EMU och sina jobb. Göran Persson tycker inte att alla Dan Anderssons inlägg i EMU-debatten varit särskilt lyckade. – En del har varit väldigt visionära, andra har inte varit riktigt färdigarbetade och åter andra har varit mycket praktiska och konkreta. Vad menar du med att en del inte var färdigarbetat? – Exempelvis de här resonemangen om hur man ska fondera pengar utanför statsbudgeten för att ha något slagts buffert. Det var nog inte riktigt färdigt, säger Göran Persson.
Fredrik Furtenbach

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".