Nye SR-ordföranden utesluter inte Berner

Regeringen utsåg idag den förre Sveriges Radiochefen Ove Joanson till ny styrelseordförande i Sveriges Radio. När Ove Joanson i dag träffade press och personal sa han inte utesluter att Joachim Berner, som är på väga att kosta Radion nästan 5 miljoner utan att jobba, åter kan bli aktuell som vd för Sveriges Radio.
– Jag vill inte diskutera namn vare sig positivt eller negativt. Jag har inte sådan kunskap att jag kan vare sig lägga till namn eller dra ifrån namn från en bruttolista. Jag vet inte ens hur bruttolistan ser ut. Jag känner till några namn som jag hört om i Ekot och läst om tidningarna, men jag vill inte diskutera några av de namnen av dessa skäl, säger Ove Joansson. Det gör att Berner är kvar som kandidat? – Jag har inte dragit bort några namn från listan. Alla myndiga, svenska medborgare, om det är kriterierna, står på listan just nu. Ove Joansons ska tillsammans med den nya styrelsen som utses den andra juni av Sveriges Radios ägarstiftelse, försöka hitta en ny vd för företaget. Men han utesluter alltså ingen inte ens Joachim Berner. Ove Joanson vill gå tillbaka i handlingarna och studera vad som hänt. Frågan är om det är möjligt att ta upp den havererade rekryteringsprocessen eller om han måste starta på nytt. Ove Joanson var ju själv vd på Sveriges Radio tidigare och blev då uppmärksammad för sina förmånliga villkor. När han slutade 1996 fick han tre årslöner i fallskärm, cirka fyra och en halv miljon kronor och ett pensionsavtal på åtta miljoner. Idag fick han åter frågan om sin syn på den frikostiga ersättningen: – Jag har aldrig vare sig i den gamla rollen som kandidat till vd-jobbet eller i den nya rollen som arbetsgivarpart, trott att Sveriges Radio i längden har intresse av att rekrytera billigast möjliga vd. Det är andra kriterier som är viktiga. Ove Joanson har naturligtvis mycket kunskap om Sveriges Radio. Men han lovar att inte lägga sej i detaljer. Han säger att han är klar över sin nya roll. – Är det någon som ägnat dagar och nätter åt att fundera över en bra relation mellan en radiochef och en ordförande i styrelsen så är det jag. Jag vet, tror jag, väldigt väl vad en vd behöver för sorts relation och framför allt vad en vd absolut inte för sorts relation.
Eric Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".