Fler länder för president för EU

På torsdagen började på nytt överläggningarna om hur morgondagens EU ska styras. Ett stort diskussionsämne är om unionen ska inrätta en ny president. Tidigare har de flesta mindre länder varit emot men enligt den svenska regeringens representant Lena Hjelm-Wallén är flera mindre länder på väg att ändra uppfattning.
– Det är en förändring på gång i attityderna, det märker jag. För första gången så börjar en del tala om det i termer av: ”Hur ska det gå till”, säger Lena Hjelm Wallén. Vilka länder är det som börjar glida? – Jag vill inte uttala mig å andra länders vägnar, de får tala för sig själva, säger hon. Men enligt vad Ekot erfar är det Grekland, Irland och kanske också Finland som börjar resonera i termer av att det kanske vore bra med en president som företräder regeringarna i unionen. – Vi måste in i en fas av kompromisser nu och det är det jag känner kanske inte så mycket i de allmänna anförandena i konventen men väl när vi talar i mindre grupper, det är man känner att det är saker och ting på gång, säger Lena Hjelm Wallén. Många är ju rädda för att det skulle bli konkurrens mellan en ny president och ordföranden för en annan viktig maktfaktor i Bryssel, nämligen kommissionen och dess president. Men Lena Hjelm Wallén hyser inte sådana farhågor. – Det är det jag tror att fler inser att det här handlar inte alls om det, för unionens ordförande ska inte alls ha uppgifter av samma slag som kommissionens ordförande, säger hon.
Willy Silberstein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".