Stockholmspolitiker hoppas vända drogliberal trend

I Stockholm har företrädare samlats för de europeiska städer som samarbetar i kampen mot narkotika. Men trots att nätverket funnits i snart tio år så går trenden i Europa mot en mer tillåtande syn på narkotika. Stockholms socialborgarråd Margaretha Olofsson hoppas kunna vända svenska ungdomars allt mer drogliberala attityd.
– Vi kommer att titta på nya metoder att jobba ihop fritid, föräldrar skola, alltså ett nätverk runt de unga människorna för att undvika att de hamnar i riskbeteende. Är det den gamla ANT-undervisningen, alkohol, narkotika, tobak-undervisningen som ska dammas av? – Nej det är det inte. Vi har upptäckt att den inte gör det vi önskade att den skulle göra. Det engagerar inte folk, vi vill få föräldrar engagerade också. Men även om Margareta Olofsson vill fortsätta driva kampen mot narkotika i Stockholm så blir Sverige allt mera ensamt om sin antidrogpolitik. Tillåtande syn Nederländerna och Tyskland är exempel på länder i vår närhet som har en betydligt mer tillåtande syn på narkotika. Nyligen antog den brittiska regeringen en mer haschliberal politik. Europeiskt nätverk Stockholm tog 1994 initiativ till nätverk mellan de europeiska städer som är emot narkotika. Men Margareta Olofsson erkänner att förbudslinjen inte längre är så populär. Att svenska ungdomar fått en mer liberal attityd till droger skyller hon på den ökade internationaliseringen. – Jag känner att det är lite sirap över det, det är inte motvind och inte medvind, det är lite sirap. Hur då? – Det är tungarbetat, det är svårt att få en riktigt entusiasm. Man ser att fler länder, till exempel Storbritannien, går in för fler liberala attityder? – Det är besvärligt att de gör det eftersom den kanske första utlandsvistelsen våra ungdomar gör är ju till England. På det sättet kommer det att bli tyngre och svårare att jobba om det är en öppnare attityd mot droger. Det blir tyngre då för oss i Stockholm. Den mer restriktiva väg som den borgerliga regeringen i vårt grannland Danmark nu slagit in på ser hon i alla fall som något positivt. – Christiania har ju funnits länge och det är ändå en markering att man inte längre accepterar det. Det är bra att man tar de stegen.
Robert Sennerdahl
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".