Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrare bildar nätverk inför EMU-omröstningen

Publicerat fredag 16 maj 2003 kl 05.17
Inför folkomröstningen om den nya valutan euro och EMU bildar nu invandrargrupper egna nätverk för att bedriva kampanj för ja eller nej. Under torsdagen formerade sig ja-sidans nätverk och idag ska nej-sidan presentera sin kampanj. I båda organisationerna ingår medlemmar från olika partier och organisationer.
- Vi vill nå invandrare som inte är så insatta i det svenska samhället än och få dem att gå och rösta, säger nätverkets ja-sidas ordförande, Khaled El-Khalayli, SSU:are från Helsingborg. Alla invandrare, som har rösträtt i kommunalvalet får också rösta folkomröstningen. I senaste kommunalvalet var det bara en tredjedel av de röstberättigade med invandrarbakgrund som deltog. Även Yvonne Ruwaida, riksdagsmledamot för miljöpartiet i nätverket för nej till euron, betonar vikten av invandrarna röstar. - Det främsta skälet är att öka valdeltagandet och minska utanförskapet som många invandrare känner, säger hon. Du anser att de vanliga kampanjorganisationerna kommer inte att få invandrarna att rösta i större utsträckning? - Valdeltagandet bland människor med invandrarbakgrund har minskat, säger Yvonne Ruwaida. I huvudsak ska dessa nätverk arbeta lokalt i invandrartäta bostadsområden. Men ja och nejsidans invandrarnätverk har motsatta åsikter om vad en övergång till euron och EMU innebär för solidaritet, flyktingpolitik och internationellt perspektiv. och nej-sidans Yvonne Ruwaida. - Solidaritet att kunna hjälpa andra, med en gemnsam valuta kan vi göra stora insatser, säger ja-sidans Khaled El Khalayli. - Euron förstärker den federalistiska sidan av EU och jag tror att det leder till en mindre generös flyktingpolitik i EU i framtiden, säger nej-sidans Yvonne Ruwaida.
Ingrid Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".