Inget efterlevandeskydd i PPM-systemet

Det blir inget efterlevandeskydd i premiepensionssystemet, PPM. Det säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, som är ordförande i den parlamentariska pensionsgruppen.

Efterlevandeskyddet skulle innebära att en person i vissa fall kan få del av en anhörigs pension efter att denna person avlidit.

Men enligt Cristina Husmark Pehrsson skulle ett efterlevandeskydd generera ett underskott i premiepensionssystemet vilket spararna själva skulle få betala.

Andra föreslagna PPM-förändringar är att pensionstagaren ska få möjlighet att inte själv behöva sätta ihop sina portföljer, utan färdiga pensionsportföljer ska kunna väljas med olika riskprofiler.

Vidare förändras också villkoren för dem som inte aktivt väljer. PPM:s statliga alternativ, premiesparfonden, ska göras om till en generationsfond, där risker och andra hänsyn i placeringen sätts utifrån icke-väljarens ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista