Nya USA-försök häva Irak-sanktioner

USA trycker på för att så snabbt som möjligt få igenom en ny Irak-resolution i FNs säkerhetsråd om att bland annat häva sanktionerna. Amerikanerna presenterade sent igår kväll ett något förändrat förslag jämfört med det som lades fram för en vecka sedan, men det är fortfarande tveksamt om det är tillräckligt för att få stöd i rådet.
Ett steg i rätt riktning, men det finns fortfarande frågetecken som måste rätas ut, kommenterade en FN-diplomat till Ekot inatt den omarbetade versionen som USA, Storbritannien och Spanien hoppas att säkerhetsrådet ska säga ja till redan i nästa vecka. Oklart kring koordinators roll Jämfört med ursprungsförslaget ges FN en lite mer definierad roll i den politiska återuppbyggnaden av Irak, något som bland annat Frankrike och Ryssland har krävt. Men fortfarande finns enligt kritikerna oklarheter kring exakt vilken makt den koordinator som generalsekretera Kofi Annan enligt förslaget ska utse kommer att ha. Bland de förändringar som USA har gjort i resolutionstexten finns också förslag hur problemet med Iraks jättelika skulder till omvärlden ska lösas. Det ska ske med hjälp av internationella institutioner, ett sätt för USAalliansen att visa kritikerna att den inte tänker styra över besluten i den känsliga frågan. Ingen förändring i grunden Men samtidigt innebär det nya förslaget ingen förändring i grunden av amerikanernas och britternas plan att styra Iraks återuppbyggnad, bland annat hur landets oljeintäkter ska användas. Andra säkerhetsrådsmedlemmar är fortfarande bekymrade över att ett Ja till resolutionen innebär en legitimering i efterhand av kriget, som ju genomfördes utan stöd i FN. Men, säger en diplomat, just nu vill ingen ha en ny hård strid, och många vill förbättra relationen till USA. Utrikesminister Colin Powell antydde tidigare igår att USA kunde tänka sig att kompromissa när det gäller hur borttagandet av sanktionerna ska gå till för att tillfredsställa bland annat Frankrikes önskemål, men senare backade han från uttalandet. Amerikanerna anser sig ändå ha gått kritikerna till mötes med det förändrade förslaget, och trots att det också tagits emot positivt i rådet, så återstår en hel del förhandlingar, och diplomater Ekot har talat med tvivlar på att en omröstning kan bli aktuell redan nästa vecka.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".