Strejker kan ge franska socialister nytt liv

Under fredagen inleder det franska socialistpartiet sin partikongress. Det är ett parti som i franska tidningar länge beskrivits som livlöst och idéfattigt men de allt fler strejkerna och folkets protester mot den sittande regeringen kan kanske ge ny energi åt socialistpartiet.
Vad vill de franska socialisterna? Den frågan har många kommentatorer ställt det senaste året för någon oppositionspolitik har knappast märkts. Rullgardinen gick ner i förra presidentvalet, den 21 april förra året, då partiets kandidat Lionel Jospin konkurrerades ut redan i första omgången av Nationella Frontens kandidat, populisten Jean Marie le Pen. Den förlusten följde på andra för socialisterna under 90-talet och på sjunkande medlemstal och gjorde de franska socialisterna helt enkelt groggy. ”Ett parti i förvirring” Partiets ledare Francois Hollande konstaterade nyligen att socialisterna själva var övertygade om att de stod inför en omsvängning i partiets historia men tolkningarna har hittills varit ett parti i förvirring, som saknar visioner, projekt och ledning. Analyser har talat om ett gammalmodigt parti som har missat att modernisera sin profil som partikamraterna i Storbritannien. De har också talat om ett mekaniskt klankande på den sittande höger-center regeringen och på internt käbbel. Många strejkar för pensionerna Men samtidigt som kongressen inleds så deltar många fransmän i strejker och protester mot den franska regeringens planer att försämra pensionerna - detta kan bli ett kort för socialisterna att utnyttja. Frankrikes gröna menar att socialisterna varit helt passiva i pensionsfrågan men de pågående strejkerna och de misslyckade förhandlingarna mellan facket och regeringen kan ge socialisterna energi att formulera en opposition.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".