SACO: AMS befäster dålig arbetsmiljö

AMS-utbildningarna ger arbetslösa jobb i branscher där många är sjukskrivna på grund av dåliga arbetsvillkor. I stället för att förbättra arbetsmiljön kan företagen i stället fylla på med ny AMS-utbildad personal - och dåliga arbetsplatser kan fortsätta att vara dåliga. Det här hävdar akademikerfacket SACO i en ny rapport.
– Arbetsmarknadsutbildning ska inte användas för att befästa och bygga fast dåliga arbetsmiljöer och dålig lön, säger Saco:s ordförande Anna Ekström. Men enligt den rapport som Saco lägger fram på fredagen hjälper arbetsmarknadsutbildningarna just branscher med låga löner och dåliga arbetsvillkor att få ny arbetskraft. Undersökningen visar att de vanligaste utbildningarna leder till yrken där många anställda drabbas av arbetsolyckor och där många har besvär - bland annat efter tunga lyft. Dåliga arbetsplatser fortsatt dåliga Omkring 40 procent av dem som går en AMS-utbildning i dag utbildas till lastbilschaufförer, undersköterskor, biträden, verktygsmaskinoperatörer och svetsare. Många av dem får jobb efteråt. Men när AMS fyller på med personal i branscher som många lämnar och där många är sjukskrivna, då kan dåliga arbetsplatser fortsätta att vara dåliga, hävdar Saco. Det kan motverka arbetet för att minska ohälsan i arbetslivet, säger Anna Ekström. – Då kan man faktiskt på sikt säga att arbetsmarknadsutbildningen tar bort de varningssignaler som de långa sjukskrivningarna skulle vara. På det viset tycker jag att man faktiskt kan se ett samband här. Färre utbildningsplatser Saco varnar också för att arbetsmarknadsutbildningarna håller på att bli en studieväg vid sidan av de vanliga utbildningarna. Anna Ekström tycker att det blir fel om människor väljer bort vanliga studier och i stället går kortare arbetsmarknadsutbildningar där de får ekonomisk ersättning. Saco anser att platserna på arbetsmarknadsutbildningarna måste bli betydligt färre. Anna Ekström menar att om varje anställd får pengar avsatta på ett kompetenskonto kan de användas om man som vuxen vill byta arbete. Eller om man måste utbilda sig för att man blivit arbetslös. Dagens AMS-utbildningar ger ju många arbetslösa job, men Anna Ekström tror alltså att det är osäkert om arbetslösa verkligen gynnas av att hamna i jobb, som många andra lämnar på grund av arbetsvillkoren. Enligt Saco så är det egentligen bara arbetsgivare som inte satsar på att förbättra arbetsvillkoren som gynnas av AMS stora arbetsmarknadsutbildningar, men vinsterna är bara kortsiktiga, enligt Anna Ekström.
Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".