Luftföroreningar döljer växthuseffekten

Luftföroreningar har en betydligt mer avkylande effekt på den globala uppvärmningen än man tidigare trott.

Det visar ny forskning som publiceras i den internationella vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences. Bakom den nya studien står professor Veerabhadran Ramanathan vid University of California i San Diego.

FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC konstaterade i sin senaste rapport att jordens medeltemperatur har ökat med 0,7 grader sedan industrialismen. Både FN och EU har sagt att man måste vidta åtgärder så att medeltemperaturen inte ökar mer än två grader under kommande år.

Professor Ramanathan hävdar nu att temperaturökningen redan är över två grader. Det är bara att detta kamoufleras av luftföroreningar som svavel, kolpartiklar och sot.

De här luftföroreningarna fungerar som en spegel och kastar tillbaka solljuset. På det sättet maskeras växthuseffekten, säger professor Ramanathan.

Att partiklarna har den här effekten är inget okänt fenomen. Det finns med i beräkningen i den senaste IPCC-rapporten.

Men den nya studien visar att luftföroreningarnas svalkande effekt är betydligt större än man tidigare trott. De döljer minst 50 procent av växthuseffekten, kanske så mycket som 80 procent, säger professor Ramanathan.

Slutsatsen av detta är att det är nödvändigt att åtgärda luftföroreningar och växthusgaser parallellt. Annars riskerar man en kraftig och snabb ökning av jordens medeltemperatur. 

Att gå över från kol till naturgas och biogas får omedelbar positiv effekt och vi vill nu förmedla våra vetenskapliga rön till politikerna, säger professor Ramanathan.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista