Nordkorea hoppas hot ska ge mat

Nordkorea kan vara på väg mot en ny svältperiod och säger samtidigt att man planerar att återuppta sitt kärnprogram. Tidigare har Nordkoreas grannländer och USA förhandlat om nedrustning i utbyte mot bistånd. Genom skrämseltaktik hoppas Nordkorea att kunna tjäna mer på kommande förhandlingar.

Nordkoreas senaste utspel och hot om att starta sin kärnreaktor igen kommer samtidigt som indikationer på att landet kan vara på väg mot en ny svältperiod. Tidigare har Nordkorea tagit ett par steg mot att rusta ner sitt kärnteknikprogram, och bland annat stoppat en reaktor som tillverkar det radioaktiva ämnet plutonium som kan användas som bränsle i kärnvapen. I utbyte mot nedrustningen skulle Nordkorea få bistånd.

Men Nordkorea är missnöjt med resultaten av de internationella samtalen, och genom att återuppta kärnprogrammet hoppas man att hamna i en starkare förhandlingsposition.

Att Nordkorea väljer en mer aggressiv taktik kan bero på att landet står inför en pressande inrikessituation med både akut matbrist och en maktkamp mellan olika politiska grupper. Det går rykten om att den åldrande ledaren Kim Jong-Ils hälsa har blivit sämre, och vem som en dag ska efterträda honom är oklart.

Grannlandet Kina är Nordkoreas viktigaste stöd, och skickar varje år stora mängder energi- och matbistånd. Kina vill undvika att Nordkorea kollapsar, bland annat eftersom det skulle skapa ett stort flyktingproblem vid gränsen. Under årets första sju månader ökade Kina exporten av majs till Nordkorea med över 560 procent.

FN :s matprogram planerar att skicka mat som ska hjälpa sex miljoner nordkoreaner att undkomma svält. I Nordkorea bor omkring 23 miljoner människor, och i sitt nuvarande nergångna skick klarar det inhemska jordbruket inte av att försörja hela befolkningen. I somras drabbades Nordkorea dessutom av torka och översvämningar.

Sydkorea har tidigare skickat stora mängder ris till Nordkorea, men Sydkoreas nya president har en hårdare politik och vill inte skicka hjälpsändningar om inte Nordkorea avvecklar sitt kärnprogram.

För FN:s matprogram, som går balansgång mellan att ge bistånd till det nordkoreanska folket och att fortsätta stödet till en av världens mest hårdkontrollerade diktaturer, gäller det att försöka få försäkringar om att maten går till dem som behöver den bäst, och inte till Nordkoreas inflytelserika militär.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista