Fortfarande ovanligt att tipsa om karteller

Få företag tipsar Konkurrensverket om karteller som de själva deltar i. Sedan flera år finns möjlighet att slippa straff om man gör så. Men hittills är det bara ett tiotal företag som valt att bli så kallade Whistleblowers, och det är få fall som har lett till fällande domar.

Den så kallade asfaltskartellen är ett av få fall där Konkurrensverket har fått tips av företag som själva varit med i en kartell. Men att det går trögt har sin förklaring, tycker Anne Vadasz-Nilsson på konkurrensverket.

– Om man blickar utanför Sverige så finns det många andra länder som har sådana här program och alla har samma erfarenheter. Man kan jämföra det med ketchupflaskan, man får skaka ganska länge innan det börjar rinna men när det gör det så kommer det ganska mycket.

Var är ketchupen i den svenska flaskan?

– Den är kanske någonstans på mitten, Anne Vadasz-Nilsson.

Konkurrensverket vill inte berätta speciellt mycket om de misstänkta karteller de tittar på just nu eller vilka branscher det handlar om. Inte mer än att de nu har en ny misstänkt kartell som de tänker ta till domstol.

– Jag kan bara säga att det är en kartell som vi utreder och att vi är ganska nära att meddela parterna vår uppfattning, säger Anne Vadasz-Nilsson.

Hittills har det gått ganska trögt när det gäller att få företag att avslöja karteller, ett tiotal fall på drygt fem år handlar det om.

Men domen i asfaltskartellsmålet kan få fler att börja anmäla tror, Anne Vadasz-Nilsson, eftersom bötesbeloppen blev så pass höga med svenska mått mätt.

– Bötesnivåerna har givetvis en stor betydelse. Det är kanske en av förklaringarna till att ketchupflaskan så att säga hittills inte varit helt upp och ned. Men vi ser klart och tydligt att bötesnivåerna är på väg upp och det är också lagstiftarens önskan i den nya lag som kommer att de ska bli mer lika dem som gäller inom EU, säger Anne Vadasz-Nilsson.

EU:s konkurrensmyndighet har kommit mycket längre än den svenska, förra året fälldes bland andra Thyssengrupp, Siemens och Heineken och de fick böta miljardbelopp.

Även om få svenska företag hittills velat avslöja karteller, så tror Anne Vadasz-Nilsson tror att det kommer att bli många fler framöver.

– Vi ser dagligen indikationer och tecken på att någonting inte står rätt till på många marknader. Sedan vill jag inte säga att det är karteller på alla marknader och att det hela tiden är överträdelser. Men jag tror att det är naivt att tro att det inte förekommer överträdelser i Sverige. Företagen tjänar för mycket pengar på det, säger Anne Vadasz-Nilsson.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista