SR-dokumentär vinnare i Prix Italia 2008

Frilansproducenten Martin Johnson vann på lördagen Prix Italias specialpris för ”extraordinary originality” med radiodokumentären ”Pappa tar semester” som producerats för Sveriges Radio P1. Dokumentären är en personlig berättelse om en sons sökande efter sin far.

I juryns motivering kan man läsa: ”Programmet rör sig i ett landskap av vykort som skickats av pappan som övergett sina barn. Martin Johnson använder en osentimental blick på denna historia av oförlåtligt övergivande medan han reser efter sin pappa på Irland. Juryn var imponerad av den återhållsamma och sofistikerade dramaturgin som aldrig förlorar sig i sentimentalitet”.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna, jag var glad över att vara nominerad. Det är verkligen en ära att vinna Prix Italia. Det blir svårt att bräcka det här, jag gick ut skolan förra året så man kan säga att jag har fått en bra början, säger Martin Johnson i ett pressmeddelande.

SVT:s dramaserie ”Upp till kamp” vann förstapriset i radio- och tv-galan. Ett enastående fantasifullt och distinkt arbete, tyckte juryn. Upp till kamp skrevs av Peter Birro och regisserades av Mikael Marcimain.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista