Ny studie

Pappalediga jobbar mindre övertid

De pappor som är mycket föräldralediga när barnen är små visar sig också arbeta mindre övertid när barnen blir större, jämfört med pappor som inte varit föräldralediga alls. Det visar en studie från Försäkringskassan som undersökt hur föräldrar delar upp föräldraledigheten mellan sig. 

– Det mest intressanta är att vi visar att det är de pappor som är engagerade i början av barnens liv som senare också är viktiga för barnen, säger Ann-Zofie Duvander, analytiker och den person som står bakom undersökningen.

Försäkringskassan har intervjuat 3 200 föräldrar till barn födda på 1990-talet om hur de delat upp sin föräldraledighet.

Studien visar att pappor som tagit ut mer än en månads föräldraledighet inte jobbat lika mycket övertid som de pappor som tog ut mindre föräldraledighet, eller inte var pappalediga över huvud taget.

Skillnaden i arbetstid handlar om några timmar i veckan. Försäkringskassan tittade också på vad som hände i de fall där föräldrarna separerade efter småbarnsåren.

– Då är det pappor som tagit föräldraledighet, och också de som tagit lite längre föräldraledighet, som bevarar kontakten med barnen och oftare träffar dem, säger Ann-Zofi Duvander. 

Hon är noga med att påpeka att den här undersökningen inte kan slå fast att pappor som arbetar mindre övertid, skulle göra det för att de varit mycket föräldralediga när barnen var små.  Men hon tycker ändå att studien är intressant.

– Det viktigaste för Försäkringskassan i det här är att det är viktigt att föräldraförsäkringen spelar en stor roll i att den hjälper till och ser till att barnen får tillgång till båda sina föräldrar från början, och att det här inte bara är viktigt under barnens första år utan att det kan få konsekvenser under resten av uppväxten, säger Ann-Zofi Duvander.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se