Bockstensmannen undersöks med ny teknik

En ny satsning görs för att ta reda på mer om Bockstensmannen, utställd på Länsmuseet i Varberg. I höst samlas forskare i Varberg för att med hjälp av den senaste tekniken försöka än en gång studera ett av de märkligaste medeltida fynden - och ett av Hallands största turistmål.
Intresset för Bockstensmannen är stort i den internationella forskarvärlden, säger Christina Andersson-Wiking vid Länsmuseet i Varberg: – Det är ett fynd som varit utställt sedan 30-talet, och så sent som på 80-talet gjorde man ny forskning. Man försökte på olika sätt analysera det här. – Nu har tekniken gått framåt ytterligare och vi känner ett stort behov av att studera fyndet närmare och få fram mer kunskaper. I september samlar Länsmuseet i Varberg de främsta medeltidsforskarna för att diskutera hur man med hjälp den senaste tekniken kan komma Bockstensmannen ytterligare in bit in på livet: Söker färgen på kläderna Forskarna undrar bland annat om om det fanns färg på kläderna, om det går att göra en mer precis åldersbedömning och om det går att gestalta ur han såg ut. Enligt Christina Andersson-Wiking kommer den nya studien ta ett år, ett arbete hon tror också kan engagera skolelever: – Det handlar om hur man kan forska. Det här är naturvetenskap, textil och konst. Det är ett tvärvetenskapligt projekt som kommer väcka ett brett intresse, säger Christina Andersson-Wiking vid Länsmuseet i Varberg.
Göran Frost, Sveriges Radio Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".