Fattiga Östtimor förutspås rik framtid

Östtimor, världens yngsta nation, som också hör till de allra fattigaste länderna i Asien, firar ett år av sin självständighet på tisdag i nästa vecka. På sikt kan landet bli betydligt rikare genom de oljefyndigheter som börjar att exploateras. Världsbanken ger landet goda möjligheter att inom några år slippa det biståndinflöde som nu räddar budgeten.
En ung herde vandrar med en skock magra getter längs strandgatan Avenida dos Dereitos Humanos, De mänskliga rättigheternas aveny, i centrala Dili, Östtimors huvudstad. Bistånd bär upp nationen Mitt emot ligger internationella kontor på rad. Ett av kontoren tillhör Världsbanken. En av flera hörnpelare i ett fundament av internationellt bistånd som än så länge bär upp världens allra färskaste nationsbygge. Låga inkomstnivåer För ett år sedan blev Östtimor en fri nation. En fattig nation , 4000 kronor per capita är en av världens lägsta inkomstnivåer. I maj 2002 upphörde ett treårigt FN-mandat, en interimsperiod mellan den 24-åriga indonesiska ockupationen och självständigheten. Beröm till regeringen Världsbanken publicerar i början av juni en rapport om fattigdomens utbredning i Östtimor, där också landets regering får beröm för sin ambitiösa plan att bygga en nation. Stora förändringar under året Elisabeth Huybens, från Belgien, är chef för Världsbankens kontor i Dili. Under det år jag varit här har jag sett stora förändringar säger hon. Snart ger oljan inkomster Än så länge, två, tre år ytterligare minst, behöver Östtimor stora biståndsbelopp. Sedan kan landet lita till mycket stora oljeinkomster. I havet utanför Östtimor finns olja och gas som kan ge landet, med 800 000 invånare, inkomster på 50-60 miljarder konor under de närmaste två årtiondena. Förnuftig regering Elisabeth Huybens från Världsbanken anser att regeringen har en förnuftig plan för användning av resurserna när pengarna väl flyter in. I stället för att spendera med en gång planerar regeringen att bygga upp en fond efter norsk modell, säger hon. Sluppit korruption I nationer som snabbt gynnats av stora inkomster finns risker för utbredd korruption. Än så längre har Östtimor sluppit de värsta avarterna. Mycket saknas än så länge Det är ingen lätt verklighet som omger de politisk ledarna. Tre av fyra hushåll i landet tvingas fira ettårsjubileet av frigörelsen utan elektricitet. Medellivslängden är 57 år, bara en av tio söker läkare vid sjukdom. Fyrtio procent av invånarna räknas som fattiga. Östtimor kan lyckas Gradvis ska denna statistik förbättras. Med kloka ledare, politisk stabilitet och tålamod hos befolkningen förutspår Världsbanken att Östtimor, trots väldiga utmaningar, har goda möjligheter att lyckas.
Lars Gunnar Erlandsson, Dili, Östtimor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".