EU-vänligt Slovakien röstar om medlemsskap

Över tre miljoner röstberättigade slovaker folkomröstar i dag och i morgon om landets eventuella medlemskap i EU. Alla prognoser visar på ett mycket starkt EU-stöd. Men trots det oroar EU-anhängare inför folkomröstningen.
Orsaken till att det starka stödet för ett EU-medlemsskap kan bli ett problem är att många eventuellt kommer strunta i att gå och rösta, rapporterar vår korrespondent som besökt Bratislava, huvudstaden i landet där alla tidigare folkomröstningar har blivit ogiltigförklarade. Miroslav Adamis är huvudansvarig på slovakiska utrikesdepartementet för EU-integrationen och han erkänner att de tidigare fyra till fem folkomröstningarna misslyckades eftersom politikerna missbrukade den här formen av direktdemokrati för sina egna politiska syften. Den här gången blir det annorlunda, tror mannen som på rekordkort tid förhandlat fram Bratislavas väg till Bryssel. Två tredjedelar av alla slovaker är positivt inställda till ett EU-medlemskap och samtliga politiska partier, från kommunisterna till nationalisterna, stöder Slovakiens vilja att bli ett EU-land. Folkomröstningen är det viktigaste politiska beslutet sedan Slovakien för tio år sedan skiljde sig från Tjeckien. Fruktar soffliggare Just för att det råder en sådan consensus om EU fruktar den politiska eliten att folk inte ska gå och rösta. Varför rösta om något som vi redan är överens om, fruktar man att folk resonerar. Den stora samstämigheten har också lett till att det aldrig uppstod någon riktig debatt om EU-medlemskapets för- och nackdelar. Grigorij Meseznikov är chef för ett av de största opinionsinstituten i Slovakien och optimistisk om utgången. – Jag tror att en majoritet av befolkningen kommer och röstar och röstar Ja till EU, säger Grigorij Meseznikov själv invandrare från Moskva som personligen glädjer sig åt att snart bli EU-medborgare.
Kjell Albin Abrahamson, Wien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".