Nya hot om terroraktioner världen över

Varningarna för nya terroristdåd avlöser nu varandra. Efter måndagens attentat i Saudiarabiens huvudstad Riyad varnas det nu för attacker runtom i världen.
Varningarna gäller såväl det nyligen drabbade Saudiarabien som delar av Sydostasien och Östafrika. Vid midnatt stoppade brittiska myndigheter plötsligt allt flyg till och från Kenya där en efterspanad terrorist tros uppehålla sig. Fortfarande fara för flyget Mannen utpekas som ansvarig för attentaten i Mombasa förra året, där ett försök gjordes att skjuta ned ett israeliskt charterplan. Uppenbarligen har britterna kommit över uppgifter som tyder på att flyget fortfarande är i fara. Nya hot Samtidigt varnar regeringen i Washington för växande hot mot amerikanska intressen i Östafrika och också i Sydostasien. I dag går också Australien och Nya Zeeland ut med varningar till sina medborgare som uppmanas att vara extra försiktiga i länder som Thailand, Singapore, Filippinerna och Östtimor. Larmen kommer på samma gång som ett planerat attentat mot USA:s ambassad i Beirut ska ha planerats och avvärjts i sista stund. Det är de libanesiska myndigheterna som säger sig ha gripit nio misstänkta personer med hjälp av underrättelsetjänsten i Syrien – ett land som tidigare har terroriststämplats av USA. Nerver på helspänn Men det är inte alltid som förhandsinformation hjälper. Kort före sprängattentaten i Riyad i måndags varnade USA den saudiarabiska regeringen och meddelade att risken för terrordåd var överhängande. De saudiska myndigheterna medger att säkerheten omkring de attackerade bostadsområdena inte var tillräcklig. Nerverna i Saudiarabien är i dag på helspänn sedan USA har fått en förvarning om ett nytt terrorhot i landet, den här gången riktat mot ett område bebott av utlänningar i staden Jedda.
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".