Östersjön

Oljeutsläpp fortsätter trots skärpt kontroll

Oljeutsläppen i Östersjön fortsätter trots att kontrollen har skärpts. Fortfarande upptäcks flera utsläpp varje dag. Under den senaste intensivövervakningen av innanhavets nordöstra delar och Finska viken upptäcktes sju oljeutsläpp under ett dygn.

Det var fyra flygplan från Finland, Estland, Lettland och Polen som i mitten av månaden höll ett stort område i de östra delarna av Östersjön under ständig uppsikt. Under de 24 timmarna planen var i luften kunde de registrera sju oljeutsläpp.

Men på grund av den livliga trafiken i farvattnen lyckades man inte binda något av de aktuella fartygen till utsläppen. Vid en motsvarande dygnslång intensivövervakning i södra Östersjön i juni upptäcktes elva utsläpp. Och då pekades också ett av fartygen i området ut som misstänkt.

Men att hitta syndarna är hela tiden ett problem, säger kaptenlöjtnant Kai Laakso vid den finländska sjöbevakningen till Finlands radio.

– Det har varit, och det är, ganska problematiskt att kunna peka ut rätt fartyg i fall det inte tas på bar gärning, säger han.

Blir inte fartygen tagna på bar gärning är det alltså nästan omöjligt att ta fast bovarna och få dem att betala en straffavgift.

De flesta utsläppen är inte dramatiskt stora, ofta handlar det om någon eller några kubikmeter. Men det räcker för att göra stor skada på exempelvis sjöfågel.

Innanhavets relativt kalla vatten gör att det tar lång tid innan oljan dunstar bort och under tiden riskerar tusentals fåglar att dö eftersom bara en liten oljefläck på fjäderdräkten räcker för att fågeln inte skall överleva.

Men trots försök att förbättra övervakningen och identifiera fartygen minskar inte utsläppen, säger Kai Laakso.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista