Colin Powell på besök i Berlin

USA:s utrikesminister Colin Powell är idag i Tyskland och träffar bland andra förbundskansler Schröder. Ett möte med stort symbolvärde efter tyskarnas starka avståndstagande från Irakkriget.
I dagens möten handlar det mindre om vad man säger och mer om hur man säger det. Det var ömsesidiga. och till intet förpliktigande, ömhetsbetygelserna om öppna och ärliga samtal vänner emellan, som man väntat på i Tyskland. Efter Irakkrigets slut har man här varit angelägen om att tina upp relationerna med USA, så att de åtminstone kommer över nollpunkten. På den korta presskonferensen efter mötet med Powell, sa Gerhard Schröder att Tyskland anser att sanktionerna mot Irak nu spelat ut sin roll. Och det tyder på att Tyskland kommer att stödja USA:s förslag om hävda sanktioner när det kommer upp till omröstning i FN:s säkerhetsråd. Schröder sa också att Tyskland kan tänka sig ett utvidgat åtagande i fredsstyrkorna i Afghanistan. Även det en gest mot USA. Men att George Bush föredrar andra tyskar visade han tydligt när han igår. Helt utanför protokollet, tog han emot en av Gerhard Schröders främsta motståndare i inrikespolitiken, Roland Koch, regeringschef i Hessen. Han fick det Schröder inte fått på månader. Tala med USA:s president. Colin Powell kommer att träffa CDU:s partiledare Angela Merkel under sitt korta Berlinbesök. Även det en liten markering att USA vet att kristdemokraterna varit starkt kritiska mot Schröders hårda antiamerikanska hållning
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".