Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomiska framgångar Putins främsta mål

Under fredagen höll den ryske presidenten Vladimir Putin sitt numera årliga tal till nationen och det ryska parlamentet. Det var ett viktigt tal i och med att det är valår i Ryssland.
– Inom den närmaste tioårsperioden måste vi som minimum fördubbla vår bruttonationalprodukt, sa presidenten Putin och fick en lång applåd som svar. De ekonomiska frågorna dominerade som väntat årets tal till nationen. Det är ju vallår och alla ryska politiker är medvetna om att det blir plånboksfrågorna som kommer att avgöra parlamentsvalet i december och senare presidentvalet om knappt ett år. Presidenten passade på att tala om alla de framgångar som uppnåtts under de tre år som han styrt landet. Till exempel att exportsifforna skjutit i höjden, att realinkomsterna ökat kraftigt, valutareserven är rekordhög, att Ryssland för första gången på mycket länge exporterar mer vete än vad man importerar och att utlandskulden minskat kraftigt. – Men framgångarna har ändå varit måttliga, sa Putin. – Det går att sikta högre och det kan Ryssland göra nu och bli en av de mer framträdande länderna inom världekonomin i framtiden. Det är Ryssland strategiska mål, sa Putin. Det var ett mycket skickligt genomfört tal där han hela tiden självkiritiskt talade om att mer borde ha gjorts samtidigt som han kom med nästan förbluffande siffror om det som har åstadkommits och lovade alltså mer. Tjetjenien, den mest känsliga frågan efter de senaste dagarnas förödande terroristattacker, fick lite utrymme. Men Putin konstaterade att Kreml gör vad man kan för att normalisera situationen i Tjetjenien, men att terroristerna nu även börjat attackera vanliga tjetjenska civila. Mindre aggressiv om Tjetjenien I jämförelse med tidigare tal var hans framtoning mycket mindre aggressiv i fråga om Tjetjenien. Den likaledes känsliga frågan om Irak och utrikespolitiken fick också mindre utrymme jämfört med tidigare års tal till nationen. President Putin är medveten om att han måste gå en svår balansgång i och med att det är valår och allt fler kritiker har hävdat att Putin varit för vek i frågan om att skydda ryska intressen i förhållandet till USA. Därför gavs också dubbla budskap i dag där Putin å ena sidan hävdade att Ryssland kommer att fortsätta skydda sina nationella intressen, men där han å den andra sidan sade följande: – I dag finns det inget land i världen som kan utvecklas positivt om man isolerar sig från resten av omvärlden. Tvärtom är det bara länder som samarbetar med omvärlden som lyckas, var Putins budskap, vilket ger en föraning om att Rytssland kommer att kompromissa även i frågan om Irak. Till de mer nationalistiskt inriktade krafterna lovade han ett starkt ryskt försvar inom en sexårsperiod där Putin även talade om helt nya högteknolgiska vapen. Samtidigt som han vände sig till de mer liberala oppoistionkrafterna och talade om en professionell arme – där värnplikttiden ska sänkas till ett år.
Vladislav Savic Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".