Franska trupper i Afghanistan diskuteras

I Frankrike röstar parlamentet på måndagen om huruvida franska trupper ska fortsätta att delta i kriget i Afghanistan. Troligtvis stannar de franska trupperna men debatten väntas bli hård sedan det framkommit uppgifter om att de tio franska soldater som dödats nära Kabul var illa förberedda.

Tog ammunitionen för de franska soldaterna slut redan efter 90 minuters strid så att de fick överge tanken på ett motangrepp? Hade en pluton bara en radio, som dessutom slutade fungera alldeles efter talibanernas attack? Var de franska soldaterna illa förberedda?

Ja är svaret, enligt den kanadensiska tidningen Globe and Mail, som hävdar att den citerar ur en hemlig NATO-rapport om vad som hände den 18 augusti.

Talibanerna ska ha varit synnerligen välrustade och överraskade fransmännen, ska det stå i rapporten. Men den franske generalen Jean Louis Georgelin nekar till att det existerar en rapport och försvarsminister Hervé Morin nekar till att ammunitionen skulle ha tagit slut.

Ord står mot ord men uppgifterna väcker stor uppmärksamhet inför dagens omröstning. De lär förmodligen inte påverka utgången. Såväl högern som mittenpolitiker är för att Frankrike stannar i Afghanistan, även om skyddet för de franska soldaterna måste stärkas.

President Sarkozys beslutade i april att skicka ytterligare 800 soldater till Afghanistan och sammantaget finns det nu 3 300 fransmän på plats.

De tio soldaternas död i augusti väckte bestörtning och fick många att ifrågasätta den franska närvaron men Sarkozy talar om ett ansvar gentemot det afghanska folket och det internationella samfundet.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista