USA försvårar för bistånd till Irak

Det är inte bara Israel som hindrar hjälparbetare att ge livsnödvändig hjälp till palestinier. Även USA försöker indirekt försvåra för FN och andra biståndsorgan att nå ut med hjälp. Fast det i Irak erfar Ekot.
Nyligen försökte det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon pressa FN att skriva under ett dokument där FN fritar den amerikanska militären från allt ansvar om man av misstag skulle skjuta ned något av de plan som FN hyr för att få fram den humanitära hjälpen till Irak. Det här innebär att FN-hjälpen till Irak riskerar att försvåras betydligt. När FN skickade in personal till Irak nyligen fick det göras landvägen eftersom frågan om användningen av flygplan ännu inte lösts. Det uppger upprörda FN-källor till Ekot. Två av de högsta cheferna för två av FN:s främsta humanitära organisationer bekräftar för Ekot att den amerikanska militären verkligen ställt detta krav. Ett krav från amerikanska försvarshögkvarteret som till och med upprört det amerikanska utrikesdepartementet, säger Ekots källor. Från FN sida har man vägrat att skriva under ett sådant dokument. Ingen av FN-medarbetarna vill ställa upp med namn, med motiveringen att USA redan gör allt för att svärta ned FN i frågan om FN:s roll i Irak. Att USA militären ställer ett sådant här ultimatum som ska frita dem från ansvar om ett plan skjuts ned är uppseendeväckande. En ockupationsmakt är skyldig att se till att humanitär hjälp når fram till den ockuperade befolkningen enligt gällande internationella rättsregler. Detta är ett brott mot humanitär internationell rätt, säger en av FN-cheferna som jag talat med.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".