Statsbudgeten

Hård debatt om skatterna i riksdagen

Regeringen föreslår satsningar på sammanlagt 32 miljarder kronor för nästa år. Det innebär bland annat skattesänkningar, satsningar på vägar och järnvägar och pengar till välfärden. I budgetdebatten anklagade finansminister Anders Borg socialdemokraterna för planera kraftiga skattehöjningar.

Enligt Borg blir det skattehöjningar på 70 miljarder kronor om alla socialdemokraternas förslag räknas samman.

– Vi har fått höra att de vill rulla tillbaka jobbavdraget. De hade 17 miljarder i förra motionen och nu är det 15 de säger nej till, det är 32. Det är 25 miljarder i höjda arbetsgivaravgifter eftersom de avvisar både vår sänkning och lättnaden för unga människor. Och sedan kommer bolagsskatt och förmögenhetsskatt och då blir det 71 miljarder, säger Anders Borg.

Så de har fel när de förnekar det här?

– Det är ju bra om socialdemokraterna förnekar sin vilja att höja skatten, men då vill vi gärna se hur kompromissen med vänsterpartiet och miljöpartiet ser ut. Det kanske inte blir 70 miljarder i skattehöjningar men då tycker jag att de ska redovisa vilken siffra det blir för väljarna.

Thomas Östros som är socialdemokraternas ekonomiska talesman förnekar bestämt att socialdemokraterna skulle höja skatten med 70 miljarder:

– Det var ett fantastiskt inslag där han ganska aggressivt fabulerade kring skatter. Vi kommer naturligtvis inte att ta ut en krona för mycket i skatt. När vi presenterar vårt förslag om två veckor kommer vi att ha förslag om i princip oförändrad inkomstskatt. Men vi tycker inte att man ska sänka skatten i det här läget. Det är bättre att satsa på pensionärerna, på barnfamiljerna och på studenterna, säger Thomas Östros.

Exakt vad socialdemokraterna vill göra kommer först i samband med att de lämnar sitt budgetförslag om 14 dagar.

Finansminister Anders Borg presenterade idag det ekonomiska underlaget med prognoser över den ekonomiska utvecklingen som är från den 22 augusti, det vill säga en månad gamla och som inte tar hänsyn till den senaste tidens kraftiga ekonomiska oro i världsekonomin.

Thomas Östros är orolig för att den svenska ekonomin ska påverkas och kräver att regeringen ska kalla in oppositionen till överläggningar för att kunna vidta gemensamma åtgärder om det behövs. Finansministern tänker inte bjuda in oppositionen för överläggningar. Och han försvarar sin månadsgamla prognos för den ekonomiska politiken:

– Det är naturligtvis så att prognosläget är mycket osäkert. Jag vill gärna understryka att prognoser i sådana här lägen är mycket osäkra. Men de slutsatser som vi har dragit om den ekonomiska politiken, att det behövs stimulanser, men att vi ändå ska ha säkerhetsmarginaler i de offentliga finanserna, den är mycket väl avvägd även efter det som har inträffat, säger finansminister Anders Borg.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista