Palestinsk chefsförhandlare avgår

Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat lämnar överraskande den palestinska regeringen. Beskedet om hans avhopp kommer bara ett dygn innan den palestinske premiärministern Abu Mazem ska möta Israels Ariel Sharon.
Saeb Erekat har varit med och förhandlat för palestinierna i över tio år, men han var inte med bland dem som skall träffa Israels premiärminister Ariel Sharon i morgon. Det gör att många misstänker att Erekats avhopp är en protest mot att han, den palestinske chefsförhandlaren, lämnas utanför, nu när den israeliska och palestinska ledningen möts för första gången på två och ett halvt år. Saeb Erekat lär själv ha kallat den förklaringen struntprat, men för övrigt säger han än så länge ingenting om varför han nu lämnar regeringen. Hans avskedsansökan lämnades in redan på torsdagen och premiärminister Mahmud Abbas, vanligen kallad Abu Mazem, bad om en veckans betänketid innan han fattar beslut om att godkänna den. Och det ger ju ett visst förhandlingsutrymme. Det finns tidigare exempel på att Erekat har velat sluta men övertalats att ändå fortsätta. Saeb Erekat har alltså varit med och förhandlat för, och tillsammans med, palestiniernas ledare Yassir Arafat ända sedan början på 90-talet. Många ser honom som en av Arafats mest trogna medhjälpare. Medan den nye palestinske premiärministern Abu Mazem inte står Arafat lika nära. Man kan alltså säja att Erekat och Abu Mazem återfinns i olika läger i den palestinska ledningen. Men om Erekats avgång handlar om det eller är en protest mot mötet i morgon eller något annat, det är fortfarande oklart. Det är också oklart om Saeb Erekat kan fortsätta sin roll som förhandlare för palestinierna också när han har lämnat regeringen där han var just förhandlingsminister.
Christer Fridén, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".