Misstänkt miljonbedrägeri hos EU-myndighet

Än en gång kommer misstankar om bedrägeri och stöld från en EU-myndighet. Bland annat utreder fransk åklagare om miljonbelopp satts in på ett hemligt konto i Luxemburg.
Chefen för EU:s statistikmyndighet Eurostat, och en av hans nära medarbetare har systematiskt plundrat unionen på pengar. Det hävdas i en intern undersökning, skriver Financial Times idag. De två misstänks för att ha tagit inkomster till Eurostat och satt in pengarna på ett konto i Luxemburg. Därigenom har pengarna inte kunnat kontrolleras. Att kontot finns bekräftas nu av chefen för Eurostat. Men, säger han, vi har inte stoppat några pengar i egen ficka. Pinsamheterna upphör inte här. Det finns också misstankar att tidigare höga chefer fått lönsamma kontrakt till egna bolag som de bildat sedan de slutat på Eurostat. Eurostat är, eller bör vara, en myndighet höjd över brottsmisstankar. Den har bland annat den grannlaga uppgiften att slå fast om ett land bryter mot EU:s krav på god ekonomi. Avslöjandena kommer ovanligt olämpligt. För just den här veckan firar Eurostat 50-årsjubileum. Om det fanns ett pinsamhetsindex skulle det nog vara ganska högt vid festligheterna för denna statistikens högborg. Notan för firandet springer upp i dryga 600 000 kronor.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".