Indien

Nya översvämningar i hårt drabbat Indien

Det redan översvämningsdrabbade Indien har utsatts för nya regn som orsakat stor förödelse. Runt 200 personer har dött till följd av helgens översvämningar. De flesta dödsfallen har rapporterats från Indiens folkrikaste delstat Uttar Pradesh.

– Folk har förlorat allt. De har förlorat sina hus, sina kläder och sin mat, de är på gatan, säger Shyam Swaroop, Röda Korset i Uttar Pradesh.

Helgens kraftiga monsunregn och hårda vindar fick hus att rasa och nästan 4 500 byar svämmades över i den fattiga delstaten Uttar Pradesh i norra Indien. Över 100 människor har dött i delstaten sedan i lördags, och Shyam Swaroop vädjar nu om hjälp.

– Vi måste få hjälp och om den svenska regeringen kan hjälpa till så skulle jag vara väldigt tacksam, säger han och tillägger att hjälporganisationer inte får mycket stöd från den indiska regeringen.

Utöver Uttar Pradesh har flera andra delstater drabbats hårt av helgens oväder. 46 personer ska ha omkommit i närliggande Himachal Pradesh och längre österut, i delstaten Orissa, ska 17 personer ha dött och drygt 2 miljoner blivit hemlösa efter att fyra floder svämmat över och dränkt byar i närheten.

Under årets monsunperiod har totalt har drygt 2 200 människor drunknat eller begravts i lera, bara i Indien, enligt indiska myndigheter.

Delstaten Bihar, som för ungefär en månad sedan drabbades av den värsta översvämningskatastrofen på över 50 år, slapp undan de allra kraftigaste monsunregnen den här gången. 

Stora delar av delstaten ligger fortfarande under vatten och nytt regn gör inte situationen lättare för de runt 2,5 miljoner människor som tvingats lämna sina hem, säger Sonny Andersson, som arbetar för Rädda Barnen i Bihar.

– Redan innan de här nya katastroferna nu inträffar så ha många, många människor svårt att få hjälp nog som det är innan. Det är många, det är flera hundratusentals människor som ännu inte har fått hjälp, säger Sonny Andersson.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se