Deflationsoro i USA

I USA kom på fredagen statistik över konsumentpriserna - siffror som förstärker oron för deflation, alltså kraftigt fallande priser.
Konsumentpriserna sjönk med 0,3 procent i april, det kraftigaste fallet på ett och halvt år - siffrorna från arbetsmarknadsdepartementet är i linje med statistik tidigare i veckan som visade på på sjunkande import- och producentpriser, och frågan som nu ställs regelebundet är om USA riskerar deflation, det vill säga ett läge med kraftigt fallande priser som sätter stopp för återhämtningen i ekonomin. Ett problem med lägre priser är ju risken för att konsumenternas beteende förändras, det vill säga att många väntar med att göra inköp eftersom det kan bli än billigare, en väntan som påverkar handlare och företag negativt, och det kan bli en ond spiral med nedskärningar, ökad arbetslöshet och därmed ännu mindre konsumerande. Och i det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det brukar beräknas att privatkonsumenterna står för hela två tredjedelar av aktiviteten i den amerikanska ekonomin. Men samtidigt varnar flera ekonomer för att dra alltför långtgående slutsatser av veckans prisstatistik. De pekar på att det framför allt är kraftigt fallande oljepriser som ligger bakom nedgången - och att flertalet varor faktiskt blev dyrare i april. Samtidigt som inflations och deflationsdebatten pågår - så godkände senaten inatt skattesänkningar på 350 miljarder dollar över tio år, tidigare har kongressens andra kammare, representanthuset, sagt ja till skattesänkningar på 550 miljarder, och de förslagen ska nu jämkas samman till ett beslut som president Bush i slutänden ska godkänna. Bush hade ju begärt än större skattesänkningar, nu kommer han få nöja sig med ett bantat förslag, men förhoppningen är naturligtvis fortfarande att sänkningar ska hjälpa till att få fart på den amerikanska ekonomin igen. Men precis som i deflationsdebatten är ekonomerna inte helt eniga - det finns en tveksamhet på flera håll om skattesänkningarna kommer att få så positiva konsekvenser. Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".