Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konsumenten blir starkare med nya EU-direktiv

Nästa sommar kommer en ny lag mot farliga produkter. En svensk anpassning till EU:s nya säkerhetsdirektiv. 1 900 svenskar dör i hem- och fritidsolyckor varje år och en halv miljon personer skadas. Marknadskontrollen är ännu ett frågetecken i den nya lagen. Men klart är att konsumenternas ställning stärks, säger svensken Erik Hansson, som är ställföreträdande chef för produktsäkerhet vid EU-kommissionen.
– Kraven på att konsumenterna ska informeras har förstärkts i det nya direktivet, säger han. Vi kommer att kunna gå ut med information på webbsidor och liknande om de produkter som är farliga på marknaden i Europa. Bevisbördan hos producenterna Och så kommer bevisbördan att ligga hos producenterna. Det är dessa som ska visa att produkterna är ofarliga. Med den nya lagen blir tillverkaren/importören skyldig att rapportera till Konsumentverket om han själv upptäcker att produkten är felaktig. Det kan gälla allt från dåliga barnhjälmar till strömförande elljusstakar. Någon sådan rapportskyldighet finns inte i dag. Hem- och fritidsolyckor är ett folkhälsoproblem i hela EU. Varje år dödas 80 000 européer och 40 miljoner skadas. Trots att Sverige och EU får en ny produktsäkerhetslag, finns det hot mot förbättringen. Med EU:s utvidgning krävs gränsbevakning mot skumma produkter från tredje land. Det finns ständigt en risk för ”tjuvar och banditer”, säger Erik Hansson vid EU-kommissionen. – Vi ser att det finns en hel del människor som ger sig in på markanden och bara är ute för att göra kortsiktiga vinster. De kanske köper in ett billigt parti av produkter som de säljer genom marknader eller andra tillfälliga försäljningsställen, säger han. Tillsynen inte löst Men det räcker inte med en fin ny lag om produktsäkerhet. Den nya EU-anpassade lagen som träder i kraft tidigast 1 juli nästa år förutsätter också att någon sköter tillsynen, att någon har koll på vilka nya produkter som kommer in. I Sverige har det hittills skötts av kommunernas konsumentvägledare. Men det är inte säkert att EU-kommissionen är nöjd med en sådan lösning. Konsumentvägledare saknas helt i 30 kommuner idag. De är ju inte obligatoriska. Stig Håkansson, som är produktsäkerhetsdirektör vid Konsumentverket, är lite orolig över att frågan om marknadskontroll inte är löst. – Det är en svår fråga, säger han. Systemet med kommunala konsumentvägledare är ju viss mån frivilligt. Det betyder att varje kommun kan bortprioritera den verksamheten. Det är inte riktigt acceptabelt utan vi måste hitta en annan form. EU-kommissionen och de övriga medlemsstaterna kommer ju ställa krav på att vi har samma kontrollinstrument som de har.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".