Föräldrar får för lite vårdbidrag

Föräldrar till barn med svåra koncentrationsproblem får mindre stöd än vad de har rätt till. Det konstaterar flera myndigheter i en rapport om det vårdbidrag som föräldrar till funktionshindrade kan få, för att kunna vårda barnen hemma.
Rapporten beställdes egentligen av regeringen för att man var bekymrad över att kostnaderna för vårdbidrag fördubblats på drygt tio år. Förra året betalades 2,1 miljard ut i bidrag, ett bidrag för att föräldrar ska kunna vara hemma lite extra med barn som är krävande. Utredningen koncentrerade sig på bidrag till barn med svåra koncentrationssvårigheter, så kallad ADHD eller damp. Det är de som står för den största ökningen av kostnaderna. Men nu menar utredarna att bidragen snarast har varit för snåla. De flesta får nämligen den lägsta ersättningsnivån, trots att de här barnen bedöms som vårdkrävande också jämfört med andra funktionshindrade. Dessutom missar försäkringen de flesta flickor. Nära 90 procent av de som får bidraget är föräldrar till pojkar med koncentrationssvårigheter. Agnetha Mbuyamba är ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, och hon är bekymrad: – Har vi ett barn som sitter i rullstol eller inte kan gå så vet vi att det här är något tokigt och att vi har rätt att få hjälp. Men har vi ett barn med ett annat funktionshinder, som ADHD exempelvis, så är det inte lika lätt att söka insatser och hjälp, säger Agnetha Mbuyamba.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".