Skola med problem i Östtimor

Östtimor firar ett år av sin självständighet på tisdag. Många problem tynger den nya nationen. När de indonesiska trupperna lämnade Östtimor för fyra år sedan hade 90 procent av alla skolor förstörts, bränts ner eller skövlats. I dag finns provisoriska skollokaler i de flesta delarna av landet men få skolor på landsbygden har utbildade lärare. Många barn går bara några klasser innan de behövs för familjernas försörjning.
Med en sång hälsas fjärdeklassens lärarinna välkommen till dagens lektioner i byn Akanuno, högt upp i bergen i Östtimor, två mil från huvudstaden Dili. Här byggde Unicef upp en provisorisk skola när indonesiska trupper förstörde byskolan 1999. Genom systematisk förstörelse utraderades nittio procent av alla Östtimors skolor. Eleverna lämnar skolan I dag finns nya skolor, alla är inte lika stabilt murade och uppbyggda som skolan i Akanuno, även om fjärdeklassens sal saknade ordentligt golv. Hyddor skulle vi nog kalla många av byggnaderna där barn går i skola i stora delar av Östtimor. På landsbygden lämnar mer än hälften av barnen skolan bara efter ett par klasser. Barnen i fjärdeklassen lär sig portugisiska av lärarinnan Jacinta Leão. Språkförbistringen är stor i Östtimor. Portugisiska gällde under Portugals koloniala välde fram till 1975. När Indonesien ockuperade infördes indonesiska och själva talar befolkningen helst det egna språket tetu. I skolorna gäller numera efter självständigheten åter portugisiska. I skolan i Akanuno finns sex lärare, ingen är utbildad lärare. När jag besöker skolan syns bara två lärare till. Så är det ibland säger Ray Harris från Unicef, lärarna kommer inte alltid varje dag, de kan ha annat att göra. Försöka få ut sin lön till exempel som inte alltid är så lätt. Och som sagt, få är professionella lärare. - Jag träffade häromveckan lärare som hörsammat en vädjan om att hjälpa till, de var bönder tidigare och gick en snabbkurs, säger Harris. Det kan ta ett par generationer innan skolväsendet i Östtimor motsvarar de verkliga kraven, säger Ray Harris från Unicef, som deltar i den fortlöpande förbättring som sker.
Lars Gunnar Erlandsson, Dili, Östtimor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".