Argentinas nya president har svårt utgångsläge

Argentinas nye president Nestor Kirchner har ingen lätt uppgift. Och eftersom det inte blir någon andra valomgång, sedan hans medtävlare Carlos Menem dragit sig tillbaka, kommer Kirchner dessutom till makten med bara 22 procent av väljarnas röster. I stället för de 70 procent opinionsmätningarna visar att han skulle ha fått om den andra valomgången hade genomförts.
Fabio håller inte med dem som säger att Nestor Kirchners utgångsläge försämrats av att det inte blir en andra valomgång. Det spelar ingen roll, säger han. Det viktiga är den politik han kommer att driva. Det är den som bestämmer om han ska lyckas återskapa förtroendet bland argentinarna eller inte. Upprördheten över Carlos Menems plötsliga avhopp har redan lagt sig i Argentina. Menem har förpassats till historiens sophög. Och nu är det framtiden som gäller. Och det gäller även här, bland arbetare som ockuperat sin arbetsplats sedan företaget gått i konkurs. Det finns över 150 sådana ockuperade arbetsplatser i Argentina, med sammanlagt över 10 000 anställda. Just det här är ett hotell som ligger mitt i Buenos Aires. Fabio, som var kock i restaurangen, Juan Pablo, som var chef för receptionen och Anna, som var städerska, har vaktskiftet i dag. Låt oss hoppas att Kirchner gör det han säger att han ska göra. För, säger Juan Pablo, han har ju faktiskt visat en viss förståelse för vår situation. Om han bara är konsekvent kan han nog räkna med att folk kommer att stödja honom. Det råder en slags försiktig optimism i Argentina. Trots att Nestor Kirchner är peronist och trots att han stöttas av den avgående presidenten, så upplevs han ändå som annorlunda. Under sina tio år som guvernör i Patagonien har han ofta agerat självständigt och kritisk mot de politiska ledarna i Buenos Aires. För de flesta argentinare är han ett oskrivet kort. men i den situation av kris och misstro som råder i landet så är det kanske bara en fördel. Jag är optimist, säger Anna. Jag tror att det är något nytt som kommer att hända. Och det nya hon hoppas på är inte så mycket att alla hennes problem ska lösas. Hon vet redan att det inte finns några magiska lösningar. Det nya hon hoppas på har snarare att göra med en politisk stil som innebär att spela med öppna kort, och inte falska. Vilket varit mer regel än undantag i den argentinska politiken.
Lars Palmgren, Buenos Aires
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".