Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Perssons munkavle på EMU-kritikerna effektiv

Perssons försök att lägga munkavle på EMU-kritikerna verkar fungera. De senaste veckorna har Göran Persson krävt rättning i leden i EMU-frågan och dessutom tvingat två EMU-kritiska statssekretare att välja mellan arbetet i regeringen och engagemanget på nej-sidan. De nej-sägande ministrarna däremot har inte fått så hårda förhållningsorder men är ändå mycket tysta.
Ekot har ringt till pressekreterarna hos de fem ministrar som säger nej till EMU och bett om en intervju om just EMU. Näringsminister Leif Pagrotskys pressekreterare frågade sin chef och ringde tillbaka till min telefonsvarare. - Hej, Edvard, det här är Monica Björklund här hos Leif Pagrotsky. Du undrade om EMU-intervju inom kort. Leif säger nej till det bara så du vet. Ha det bra, hej. Folkhälsominister Morgan Johanssons pressekretare Kicki Mähler behövde inte ens fråga sin chef om detta. - Han tar inga sådana intervjuer nu och det gör han av respekt för partikongressen och det beslut man har fattat, säger hon. Miljöminister Lena Sommestads pressekreterare Johan Hasslow frågade sin chef och gav besked. - Det är nej till det just nu, säger han. Varför då? - Det är inte läge för det just nu. När blir det ett sådant läge då? - Det vet inte jag, säger Johan Hasslow. Fråga går bra men svaren... Tre ministrar vill alltså inte ens komma till en mikrofon och prata EMU, hos vice statsminister Margareta Winberg och kulturminister Marita Ulvskog är beskedet att de inte ger några särskilda intervjuer om detta men att vi journalister är välkomna att fråga dem när de är ute på offentliga möten. - Jag kommer att redogöra för min åsikt när jag får frågor som till exempel nu i övrigt kommer jag inte att vara särskilt aktiv, säger Margareta Winberg. Varför kommer du inte att vara särskilt aktiv? - Därför att jag inte har lust, säger hon. Jag tänkte ställa några frågor till dig om EMU. - Ja, frågor kan du ju alltid ställa men sen om du får några svar, det vet jag inte, säger kulturminister Marita Ulvskog. Men både Ulvskog och Winberg svarar i alla fall på frågor om varför de är emot EMU. Båda svarar att EMU är ett led i en federal utveckling och att Sverige förlorar makten över penningpolitiken. Inga kommentarer Däremot vill de inte kommentera statsministerns kritik mot nej-sidan. Göran Persson säger att han under kampanjen inte har hört ett enda vackert eller hållbart argument mot EMU. Vad säger du om det? - Jag tänker inte recensera Göran Persson men jag kräver respekt för min åsikt på samma sätt som jag respekterar ja-sidans åsikt, säger Margareta Winberg. - Jag har tyvärr inte hört honom utveckla det resonemanget så jag tänker verkligen inte kommentera det, säger kulturminister Marita Ulvskog. Men han har ju sagt det. - Jaha.
Margit Silberstein och Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".