Fyrtiotal döda i bombattentat i Marocko

Efter flera sprängattentat på fredagskvällen i Marocko, i kuststaden Casablanca, har nu dödssiffran stigit till minst 41 personer. Däribland sex européer: två spanjorer, två fransmän och två italienare. Attentaten utfördes av självmordsbombare och tio av de dödade uppges vara attentatsmän. Dessutom skadades ett 100-tal personer.
Det var mycket folk ute i Casablanca i går kväll och de firade bland annat att landets kung Mohammed i veckan fick en tronföljare. Men firandet tog snabbt slut när flera kraftiga bomber detonerade nästan samtidigt på olika ställen i stadens centrum. Hittills har de marockanska myndigheterna bekräftat 24 döda, de flesta marockaner. Men det finns också uppgifter som säjer att minst 40 dödades och att ett 100-tal är skadade. Attentaten riktades bland annat mot ett judiskt centrum, ett hotell, det belgiska konsulatet och en spansk restaurang. Sprängladdningarna har uppenbarligen utlöst av självmordsbombare som burit dem på sej. Enligt myndigheterna skall tio av självmordsbombarna finns med bland de döda. Däremot har man tagit tillbaka de tidigare uppgifterna om att också bilbomber har använts. Tre personer som är misstänkta för att vara inblandade i attackerna har gripits. Och den marockanske inrikesministern Al Mustapha Sahel säjer i ett uttalande, att attentaten bär spår av internationell terrorism. Förra året grep marockanerna tio personer som misstänktes vara knutna till terroristnätverket Al Qaida. De påstods då planera terrorattacker mot bland annat turistorter i Marocko. Men enligt amerikanska uppgifter är Al Qaida fortfarande verksamt i landet. Så precis som i fallet med bombningarna i Riyad i Saudiarabien i måndags, finns misstankar att Al Qaida kan ligga bakom eller ha inspirerat till attentaten också i Casablanca. Marocko är ett av de mer USA-vänliga arabländerna. Men kung Mohammed har tidigare röjt sin oro över att det USA-ledda Irak-kriget kan utlösa attacker från islamska fundamentalister.
Christer Fridén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".