Folkdräktsboom i Norge

I Norge fylls gatorna på lördagen av norrmän med flaggor i parader som firar nationaldagen: sjuttonde maj. Folkdräkten har blivit ett måste - den är mer trendig än någonsin vid norska högtider. Numera finns också massproducerade billiga folkdräktskopior som slår försäljningsrekord på stormarknaderna.
I de norska hemmen finns drygt två miljoner folkdräkter, varannan norrman äger en. Vanligast bland män Fler män än kvinnor har en folkdräkt eller bunad som det heter på norska. Bland unga har det blivit särskilt inne de senaste åren, speciellt i Oslos finaste stadsdelar. Dyrt nöje Men de äkta dräkterna är dyra: mellan 20 000 och 60 000 svenska kronor och numera finns det alternativ som blir alltmer populära. På Coop på Obs Stormarknad utanför Oslo till exempel hänger en folkdräktskopia, för barn kostar den 399 kronor, för vuxna 999 kronor. Med röd väst, vita skjortärmar, band som ser ut som broderier och svart kjol, för killarna med de traditionella byxorna, visar Heidi som är expedit. Flera andra kedjor säljer också kopior. I år räknar Coop med att försäljningen av folkdräktskopior fördubblas jämfört med förra året till 15 000 exemplar. Designen på dräkten är norsk men det är inte siden och ull som i en vanlig utan billigare tyger och den sys inte upp här.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".