”Ett ja till EMU är inte för evigt”

Om ett medlemskap i EMU skulle leda till problem för Sverige kan vi lämna euron. Det hävdade Svenskt Näringslivs blivande vd Ebba Lindsö i Ekots lördagsintervju.
Ett ja gäller inte för alltid, säger Ebba Lindsö som själv varit skeptisk till svenskt medlemskap i EMU: – Ingen skulle tvinga oss kvar. Vare sig i EU eller i valutasamarbetet. Så det är inte, som några påstår, för alltid. Vad är skälet till att du framhåller möjligheten att lämna euron? – Jag tycker det är viktigt att man inte låtsas att det är himmel eller helvete. Det här är en komplex fråga som har många sidor. Man måste kunna resonera även kring de saker som är problematiska. Och ett av problemen är enligt Ebba Lindsö farhågorna för att euro-samarbetet kan spricka. Farhågor som hon själv känt och som är skälet till att hon vill peka på möjligheten att gå ur EMU: – Det finns många som framhåller risken för att detta kan spricka. Jag har känt en oro kring det. Jag tror inte att det kan ske. Men det är viktigt att framhålla att om de spänningarna uppstår så kan ma lämna. Ebba Lindsö tänker inte själv delta i ja-kampanjen. Och innan hon blev tillfrågad om att leda Svenskt Näringsliv hade hon inte ens tänkt rösta i folkomröstningen. Men det nya uppdraget fick Ebba Lindsö att ta ställning för euron: – När jag först fick frågan om att bli vd i Svenskt Näringsliv i december, började jag genomgå en tankeprocess från att inte ta ställning till att faktiskt ta ställning, säger Ebba Lindsö.
Tomas Ramberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".