Lågt valdeltagande i Slovakisk EU-omröstning

EU-folkomröstningen i Slovakien är nu avslutad. Men det är mycket osäkert om resultatet kommer att godkännas. Trots att en övertygande majoritet väntas ha röstat för ett medlemskap i unionen råder det starka tvivel om att valdeltagandet var över femtio procent, vilket krävs för att den ska vara giltig.
Slovakiens president Rudolf Schuster gick vid lunchtid ut med en dramatisk vädjan till sina landsmän: det är inte ens två timmar kvar tills vallokalerna stängs och som det nu ser ut är det fortfarande mycket osäkert om folkomröstningen har lyckats. Några få röster kan förstöra allt vi har strävat efter och vad flertalet medborgare stödjer. En sista-minuten-vädjan till slovakerna att gå och rösta, som inte fick särskilt stor effekt. Klockan två på eftermiddagen stängde vallokalerna. Och enligt mycket preliminära uppgifter strax därefter är det bara mellan 48 och 49 procent av väljarna som har gått och röstat. Det är på den slovakiska landsbygden som intresset för EU är litet. I huvudstaden Bratislava och andra större städer ligger valdeltagandet högt och dom flesta är för ett medlemskap. Landsbygdsbefolkningen ser däremot sig själva som boende i periferin och tycker att EU-medlemskapet inte angår dem. Det här är Slovakiens fjärde folkomröstning sedan självständigheten 1993. Samtliga har misslyckats eftersom antalet röstande varit för lågt. I morgon antas valresultatet vara klart. Underkänns då folkomröstningen blir det en fråga för parlamentet. Parlamentet kan på egen hand rösta om medlemskapet. Men då krävs två tredjedels majoritet. Det finns dock inga partier i Slovakien som är uttalat emot ett EU-medlemskap.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".