Toppmöte i mellanöstern avslutat

Det är ännu oklart om det togs några steg mot fred i Mellan Östern då Israels premiärminister Ariel Sharon mötte sin palestinske kollega Mahmud Abbas - även kallad Abu Mazen i Jerusalem i går kväll. Dom båda diskuterade den så kallade färdplanen för fred, men varken israeler eller palestinier har ännu velat kommentera mötet.
Det är nog stor risk att dom lågt ställda förväntningarna på den här allra första träffen mellan Ariel Sharon och den nye palestinske premiärministern Abu Mazen, infrias. Den fredsplan som dom diskuterade har i sin nuvarande form egentligen redan avvisats av Israel. Det gäller alltså den färdplan för fred som har lagts fram av USA, EU, Ryssland och FN och som stegvis skall leda fram till en självständig palestinsk stat år 2005. Men Israel vill att palestinierna avväpnar alla militanta grupper som till exempel Hamas innan det kan bli tal om att börja diskutera nån fredsplan på allvar. Medan palestinierna vill att Israel först accepterar fredsplanen innan man inleder avväpningen. Och preludierna till premiärministrarnas möte var dom sämsta tänkbara. Bara några timmar innan dom träffades dödade en palestinsk självmordsbombare två israeler i Hebron på Västbanken och i Gaza sköts en palestinier och flera skadades av israelisk militär. I nästa vecka skall Ariel Sharon träffa USAs president George Bush och kanske man efter det mötet veta om Israel då finns med på färdplanen mot fred. Under mötet igår bestämdes att Ariel Sharon och Ahmed Abbas ska träffas igen efter Sharons möte med Bush.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".