Elen lika dyr som i vintras

Elpriset har gått upp igen den senaste månaden och är tillbaka på vinterhög nivå. Det beror på att vattenmagasinen inte har fyllt på i den utsträckning som många hade hoppats. Vattenbristen höjer elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool. (Ekot)
- Börspriset ska spegla läget just nu och det ligger på 30 öre per kilowattimme och det är lite över vad det brukar. Men nu har vi en vårflod som inte blivit så stor som den brukar ännu, säger Kalle Lindholm som är informationsansvarig på branschorganisationen Svensk Energi. Lika dyrt som i vintras Elpriset på den nordiska elbörsen har svängt kraftigt de senaste månaderna och idag är priset nästan tillbaka på de nivåer som gällde i den smällkalla vintern kring årsskiftet. Priset började gå ner i slutet av januari och redan i slutet av februari var priset bara hälften av toppnoteringen. Men när den efterlängtade stora vårfloden inte kom, så har priset stigit igen och sedan slutet av april har priskurvan pekat uppåt. - Priserna har sjunkit lite grann men kanske inte så långt ner som de brukar och det beror på den ovanligt tuffa situationen som har varit i vinter. Kundens pris beror på vilken typ av avtal han har och hur leverantören säkrar sina priser, hur den agerar på marknaden, säger Kalle Lindholm. Dyrare än för ett år sedan Jämfört med samma vecka för ett år sedan då det var vårflod, är priset betydligt högre idag. Spotpriset på elbörsen är just nu över 30 öre per kilowatt, vilket ger mellan 90 och 95 öre i konsumentledet, beroende på om man har rörligt eller fast eller tillsvidarepris. - Det företaget som ger 90-95 öre har väl ett skäl till att de ger det priset. Det finns många olika avtal och priserna varierar, säger Kalle Lindholm. Vågar du sia om den närmaste framtiden? - Vi kanske inte når de låga priser som vi har haft tidigare, säger han.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".