President för en ung nation

På tisdag fyller världens yngsta nation, Östtimor ett år. Det är också en av världens fattigaste nationer med en medelinkomst på mindre än 5000 kronor per invånare och år. Fattigdomen är svårt att se, det säger landets president Xanana Gusmão i en intervju med vår Asienkorrespondent.
Xanana Gusmão var gerillaledare, ledare för befrielsefronten Fretilin som bekämpade Indonesiens olagliga ockupation av den östra sidan av ön Timor. I sju år satt han fängslad utanför Timor på andra indonesiska öar, innan han frigavs i anslutning till den politiska turbulens som skakade Indonesien under nittiotalets avslutande år. Han kom hem som en hjälte och lät sig ovilligt väljas till president. Jag träffar honom för en längre intervju i presidentens hus, som är en bara delvis hoplappad ruin efter den indonesiska arméns förstörelse i anslutning till uttåget för fyra år sedan. Under tre år styrde FN innan en självständig regering tog över. När ettårsdagen firas på tisdag ska fanfarer ljuda och högtider hållas. Men den 56-årige Xanana Gusmão som talar lågmält och eftertänksamt kan inte känna total glädje. Att vara president när soldaterna, gerillan, som kämpade vid min sida inte har några bostäder, inte har pengar, inte har jobb, när de lever i armod känner jag mig verkligt sorgsen, säger han. Östtimor lever på bistånd och måste så göra ett antal år framöver. En guldålder kan skönjas vid horisonten. Enorma oljefyndigheter finns i havet utanför Östtimors kustlinje. Oljan, och också gas, ska kunna ge det fattiga landet miljardinkomster om några år. Självförsörjning av livsmedel är en viktig prioritet, sen får vi se vad oljepengarna kan användas till, säger Xanana som presidenten kallas av befolkningen. Jag frågar honom om han har något råd till rebellerna i den indonesiska Aceh-provinsen. De kräver också självständighet. De lade inte ned vapnen efter ett ihåligt fredsavtal i december förra året och ett krig är hotande nära när Indonesien bygger upp stor militär närvaro i provinsen. En dialog är bästa lösningen. Vilka målen än är, vilka rättigheter det än handlar om är det bättre att samtala. Våld skapar så stora lidanden, så mycket förstörelse, säger den forne gerillaledaren som blivit president.
Lars Gunnar Erlandsson, Dili, Östtimor

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".