Al Qaida kan vara tillbaka med ny styrka

Det har varit en självmordsbombernas vecka. En självmordsbombare på en buss i Jerusalem. På lördagen i Hebron. På fredagen 13 självmordsbombare i Casablanca. Tidigare i veckan i Tjetjenien och Saudiarabien. Allihop terrordåd som gör det svårt att tro att det internationella terrornätverkat Al Qaida är starkt decimerat, som man sa i USA för bara en vecka sedan.
Strax innnan Irakkriget inleddes, varnade Egyptens president Hosni Mubarak för att ett krig skulle leda till ”1000 och en nya Usama Bin Laden”. Al Qaida på flykt enligt Bush Men Irakkriget genomfördes utan några våldsamma internationella terrorreaktioner. Och när president George Bush gjorde sitt berömda framträdande på ett hangarfartyg för två veckor sedan, vågade han slå fast att vinden vänt i kriget mot terrorismen, att Al Qaida var på flykt. Markerar sin återkomst Men nu säger experter att Al Qaida sparade på krutet medan Irakkriget pågick. För att inte ge intryck av att försvara Saddam Hussein. Nu markerar organisationen sin återkomst, samtidigt som den visar tecken på såväl vitalitet som flexibilitet. Ny aggressivare fas Vissa experter hävdar att Al Qaida gått in i en ny aggressivare fas, där man omgrupperat sig i små disciplinerade celler, under en ny generation ledare som vant sig vid att ständigt vara på språng och inte ha något fysiskt högkvarter eller bas. Fler attentat att vänta Al Qaida-kännare här i USA säger också att den pågående terrorvågen sannolikt inte nått sin kulmen ännu och att fler attentat är att vänta. Europa och USA för svårt Men det finns också experter som gör den motsatta tolkningen och påpekar att Al Qaida inte förmår slå till i USA eller Europa. Organisationen tvingas hålla sig i arabvärlden eller den muslimska världen. USA har framgångsrikt motat bort terroristerna från sitt eget territorium. Framgångsrik bekämpning tycker USA Enligt president George Bush har USA lyckats tillfångata, eller döda, hälften av Al Qaidas ledande aktörer och effektivt klippt av flera av organisationens ekonomiska kanaler. Men samtidigt påpekar bedömare att Al Qaida också kan utropa seger. I och med att USA stänger flygbasen Prins Sultan Airbase i Saudiarabien och drar bort sina styrkor från Kungadömet, verkställer man ett av Al Qaidas viktigaste krav som var att få bort de otrogna amerikanerna från helig muslimsk mark i Saudiarabien.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".