Val i Belgien med oviss utgång

I dag, söndag, är det parlamentsval i Belgien. Den sittande koalitionsregeringen hoppas på nytt förtroende, men utgången är oviss.
Det är en lite trött söndagsmorgon här vid vallokal 94 i den flamländska kommunen Sint Genesius Rodhe straxt utanför Bryssel. Men trots att det regnar så är det många som kommit hit för att rösta. Tolerans viktig fråga Saskia säger att den viktigaste fråga för henne är tolerans. Samhället måste bekämpa den rädsla som idag präglar Belgien. Många är rädda för invandrare, för terrorism, och vissa partier spelar på den oron. Vlams Blok är rasister, säger Saskia. Men de tonar ned det budskapet för att locka fler väljare. Vlam Blok spelar på misstänksamhet Vlams Blok finns i den flamländska delen av det här landet, i Vlandern. Där pratar människor holländska. I den andra delen av Belgien, i Valloniet, talar invånarna franska. Det finns sedan länge misstänksamhet mellan de två delarna, och det är en känsla som just Vlams Blok spelar på. Självständigt Vlandern Förutom stark kritik av invandringen vill också Vlams Blok ha ett självständigt Vlandern. Detta bland annat för att slippa betala pengar till det fattigare Valloniet. Delning komplicerar Och det faktum att Belgien är ett delat land gör politiken komplicerad. Så gott som samtliga partier finns i två varianter, en flamländsk och en fransk upplaga. Det finns till exempel två liberala partier, två socialdemokratiska och så vidare. Regnbågsregering leder landet Belgien leds i dag av en så kallad regnbågsregering med liberale Guy Verhofstadt som premiärminister. I koalitionen finns också socialdemokrater och miljöpartister. Liberalerna skrällde Liberalerna orsakade vid valet för fyra år sedan en riktig skräll. Kristdemokraterna som i decennier hade dominerat belgisk politik fick sparken av väljarna efter en rad skandaler. Kristdemokraterna har försökt att putsa på sitt anseende under åren i opposition, och hoppas åter att få statsministerposten. Också socialdemokraterna har hyggliga chanser att bli största parti. I kväll kommer facit.
Willy Silberstein vid vallokal 94 i Sint Genesius Rodhe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".