Kritik mot dyrt pensionssystem

En stor del av de framtida pensionerna kommer att gå åt till förvaltningskostnader. Den varningen kommer från sex pensionsexperter på Dagens Nyheters debattsida. För den som är 20 år i dag kan det betyda en minskning av pensionen med 1 350 kronor i månaden.
Premiepensionssystemet infördes för tre år sedan för att det dåvarande pensionssystemet skulle bli för dyrt i längden. Pengarna skulle helt enkelt inte räcka till. Därför går nu en liten del av våra inkomster in i det nya systemet, och pengarna placeras via den nya Premiepensionsmyndigheten, i fonder som man själv kan välja. Redan innan systemet infördes fanns kritik mot att det skulle bli komplicerat och dyrt, men inga förändringar har gjorts sedan införandet. Thomas Franzén är chef för Riksgäldskontoret och han tror att ingen har reagerat eftersom de flesta partier kom överens i frågan: – Nu har vi en politisk kompromiss som låg bakom hela systemet. Och vi är rädda för att man slutar att tänka och förbättra systemet. Att man slutar att tänka efter hur man gör systemet mer mänskligt och överblickbart för människor. Beräkningar visar att de sammanlagda kostnaderna för att hantera premiepensionen blir hela 22 procent. För den som är 20 år i dag innebär det en genomsnittlig minskning av premiepensionen med 1350 kronor i månaden under hela pensionstiden. Thomas Franzén och de övrigas förslag är att minska dagens 660 fonder ordentligt. Färre fonder skulle bli billigare att hantera. Och kostnaderna skulle enligt experterna kunna landa på en tredjedel av dagens förväntade kostnader. Hur många fonder behövs det i systemet? – Vi tror att det kan röra sig om 15-25 fonder. Då kan det bli överblickbart, säger Thomas Franzén
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".