Tullen vill ha ökade befogenheter

Den svenska tullen vill ha ökade befogenheter när EU utvidgas. Det behövs för att möta hotet från den organiserade brottligheten.
Det menar Karl-Gustav Holmgren på tullen i Skåneregionen. Han har ansvarat för en rapport inom Tullen där förslagen läggs fram: – I vissa av ansökarländerna har den organiserade brottsligheten ett starkt fotfäste. Det blir ju nu inre gränser med friare rörlighet. Men tullen finns ju dock kvar vid de här gränserna. Då tycker vi det vore rimligt att samhället skulle använda tullen på bästa sätt för att skydda vårt samhälle. I dag finns både tullen och polisen på plats vid gränsen mot till exempel de baltiska länderna, som inte är med i EU. När de länderna går med i EU blir dessa gränser så kallade inre gräsner och endast tullen finns kvar. Med dagens regel endast med befogenhet att bekämpa smuggling. Tullen vill nu få vissa av de befogenheter som polisen har. Till exempel att gripa misstänkta terrorister och personer som misstänks bedriva kvinnohandel och människosmuggling. Tullen vill också vid behov kunna begära legitimation och följa efter misstänka brottslingar in i landet. Och inte som i dag tvingas slå till vid gränsen. Karl-Gustav Holmgren menar att detta skulle ge bättre möjligheter att bekämpa brottsligheten: – Vi hoppas att det får konsekvensen att vi kan utgöra ett bättre skydd för samhället när det gäller flera former av organiserad brottslighet. Inte bara när det gäller narkotika och den allvarliga yrkesmässiga smugglingen utam även andra former som i grunden är polisiära uppgifter, men där vi är den enda samhällsrepresentant som finns vid gränsen.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".