Ja till EU i första godkända folkomröstningen

Det blev ett tydligt ja i Slovakiens folkomröstning om inträde EU. Själva valresultatet är egentligen inte särskilt överraskande. Mer anmärkningsvärt är att det överhuvudtaget blev godkänt.
Christina Gustafsson är utrikesreporter på Ekot och kommenterar här resultatet. Själva valresultatet är egentligen inte särskilt överraskande, mer anmärkningsvärt är kanske att det överhuvudtaget blev godkänt? – Ja det stämmer. Det här är faktiskt allra första gången som Slovakien har hållit en folkomröstning som kunde godkännas under de tio år som landet har varit självständigt. Det har varit tre folkomröstningar före den här. Och de blev alla underkända därför att det var för få som deltog. Och det var likadant den här gången faktiskt. Det var med ett litet nödrop som det kunde godkännas. I går vid den här tiden gick Slovakiens ledare ut och vädjade till folk at de skulle gå ut och rösta. Då var det ett par timmar kvar innan vallokalerna skulle stängas. Och lite effekt hade det kanske. För det såg faktiskt ut i går kväll som att det inte skulle bli godkänt. Men nu klarade det sig med ett par procent. Vilka var det som inte ville rösta och varför? – Framförallt är det landsbygdsbefolkningen som inte har röstat. Det visste man redan innan. De är inte särskilt intresserade av EU. De har helt andra problem, som fattigdom och arbetslöshet, att kämpa med. Det är stor skillnad mot folk i storstäderna. För där har intresset varit mycket större och de har deltagit i ganska stor omfattning. Men sedan fanns det en faktor till. Det är att om denna folkomröstning inte hade godkänts kunde parlamentet fatta ett beslut om medlemsskapet. Det måste då ske med två tredjedels majoritet. Men just det tror jag gjorde att många kände att det inte spelade någon roll om de röstade. Slovakien skulle ha blivit medlem i alla fall. Nu har fem av de tio ansökarländerna till EU haft sina folkomröstningar. Hur ser det ut framöver? – Närmast nu så är det Polen som ska rösta. Sedan följer Tjeckien, Estland och Lettland. Cypern kommer inte att ha någon omröstning. Där är det representanthuset som ska fatta beslut. Eftersom det inte blev någon fredsplan för hela Cypern så blir det på det sättet, sägre Christina Gustafsson, utrikesreporter på Ekot.
Studioreporter Anna Hernek
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".