Polisman friad för dödsskjutning

Den polisman som i våras sköt ihjäl den kurdiske flyktingen Idris Demir i en trappuppgång i Jönköping frias av Jönköpings tingsrätt.
Tingsrätten ansluter sig därmed till försvarets linje att polismannen sköt i självförsvar när Demir med en kniv i handen försökte fly undan polisen. Åklagaren hade yrkat på fängelse för grovt vållande till annans död, men tingsrätten anser alltså inte att brott kan styrkas. Skottdramat inträffade natten till den 10 mars i år. Den 27-årige kurdiske flyktingen, som skulle utvisas, hade stoppats i en vanlig trafikkontroll. Han ville inte identifiera sig och det uppstod tumult i trappuppgången utanför en lägenhet i stadsdelen Råslätt i Jönköping. Polismannen avlossade sitt tjänstevapen och träffade 27-åringen i vänster ryggsida. Han hävdade att han handlade i nödvärn och tingsrätten gick på polismannens linje.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista