Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Vikingatiden är en konstruktion”

Publicerat måndag 19 maj 2003 kl 06.45
Glöm vikingatiden som den beskrivs i skolböcker och uppslagsverk. Det menar arkeologen Fredrik Svanberg i en ny doktorsavhandling. Han har gått igenom och analyserat allt arkeologiskt material som grävts fram från vikingatidens begravningsplatser i södra Sverige och på danska Bornholm. Och han konstaterar att vikingar och vikingatiden, som vi känner den, är en konstruktion.
– Vad som slog mig när jag arbetade med de här gravarna i olika områden var att de var så pass olika. Man tänker ofta att det fanns en väldigt enhetlig vikingatidskultur i Skandinavien, men jag fann ganska snart att de här gravarna inte passade in i den bilden, säger arkeolog Fredrik Svanberg. Sättet att begrava folk varierade kraftigt mellan olika regioner av Skandinavien. Och eftersom begravningsseder säger mycket om ett samhälle är det ett belägg för att det fanns olika kulturella traditioner och ingen enhetlig skandinavisk vikingakultur från 800-talet fram till mitten av tusentalet. Det vill säga inget som kan kallas svenskt, danskt eller norskt. Lundaarkeologen Fredrik Svanberg pekar på skillnaderna mellan Finnveden i Småland och Bornholm. – Alla som har begravts där har bränts efter döden, man har konstruerat ett slags stora högar över dem. Det kan man jämföra med hur det såg ut på Bornholm vid precis samma tid. Där i princip alla som dött har begravts utan att brännas. Vikingatiden och vikingar som de beskrivs i skolböcker och uppslagsverk skapades av skandinaviska akademiker i slutet på 1800-talet, arkeologin fick anpassa sig och bli ett politiskt verktyg. – Själva drivkraften för dem när de skrev historia var nationalistisk. För dem var det en utgångspunkt att historien var nationell och att man skulle ha en stolt nationell historia. Vi står här i Borgeby, norr om Lund. Vi står i en vikingaborg förstår även om det här är en gräsmatta. – Det intressanta, som den här borgen illustrerar väldigt tydligt, är att man inte kan skriva den här periodens historia och använda de moderna nationsgränserna. Här ser vi väldigt tydligt att olika fenomen de följer inte de moderna gränserna. Här står vi i en borg som är precis likadan som andra borgar i dagens Danmark. Arkeologen Fredrik Svanberg menar att det krävs mer arkeologisk forskning som på ett bättre sätt beskriver de olika kulturerna under vikingatiden - och vikingatid och vikingar är begrepp som han egentligen tycker man nu kan ifrågasätta. – Jag tycker det är vilseledande i den mån att det kan kopplas till föreställningar om en enhetlig kultur och en enhetlig historia. Det finns inte. Det är en illusion. Skulle vi behöva skriva om våra historieböcker? – Ja enligt min mening. Den här perioden är hopplöst överförenklad.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".