Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låga förväntningar på Argentinas nya president

Publicerat söndag 18 maj 2003 kl 18.03
Argentinas nye president Nestor Kirchner är en erfaren politiker som har varit guvernör i över tio år. Men för de flesta argentinare är han ändå nästan helt okänd.
Nestor Kirchner har snabbt blivit skämttecknarnas favorit. han är inte vacker. Och hans lite läspande sätt att tala, hans smala, fågelliknande kroppsbyggnad och hans ögon som spretar åt olika håll är tacksamma element. Men trots det så behandlas han ändå med påtaglig respekt. Även av de mest respektlösa satiriker. För det lilla man vet om Kirchner talar rätt väl om honom. Santa Cruz i Patagonien, där han varit guvernör, är den argentinska provins som bäst stått emot den ekonomiska krisen. Och där de sociala klyftorna är minst iögonfallande. Delvis har det att göra med att det är en glest befolkad provins med stora tillgångar av olja och gas. Men det har också att göra med effektiv administration och avsaknad av korruption. Nestor Kirchner har också integrerat andra politiska sektorer än peronisterna i provinsens regering. Vilket skapat förhoppningar om att han ska göra samma sak när han utser sin nationella regering. Många menar att hans främsta politiska tillgång är hans hustru Christina. En vacker och intelligent som är senator och som gjort sig känd som en stridbar kämpe mot korruptionen. Även den som förekommer inom det egna peronistpartiet. Politiskt så representerar både Nestor och Christina Kirchner snarare en socialdemokratisk modell än den traditionellt peronistiska. Redan innan han blev utsedd till president besökte Nestor Kirchner Brasiliens och Chiles presidenter, de två Latinamerikanska politiker han mest identifierar sig med. Och en av hans främsta målsättningar är också att stärka den regionala sammanhållningen. Både ekonomiskt och politiskt i syfte att skapa en bättre förhandlingsposition gentemot USA och EU. Även om Nestor Kirchner för de flesta argentinare är ett oskrivet kort så tas han emot, inte bara med en försiktig optimism, utan också med ganska små förväntningar. För är det någonting som argentinarna har lärt sig de senaste åren, så är det att inga problem kan lösas från en dag till en annan. Men om Nestor Kirchner inte uppfyller de små förväntningar som ändå finns, så riskerar han att råka ut för en anna av de lärdomar som argentinarna har gjort de senaste åren. Nämligen den att de också kan driva bort en president, om de så skulle vilja.
Lars Palmgren, Buenos Aires
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".