Kvicksilveravfallet ska förvaras i djupa bergrum

Regeringen föreslår i sin kretsloppsproposition att Sveriges kvicksilveravfall ska djupförvaras i berggrunden. Anledningen är att kvicksilver är så giftigtatt man vill ha bort det ur kretsloppet. Hälften av allt kvicksilveravfall finns hos gruvföretaget Boliden. Men företagets miljöchef tycker idén är dålig.
– Vi tycker att det är ett förslag som inte är bra för att det innebär en lösning som är omotiverat kostsam och inte ger några fördelar, säger Bolidens miljöchef Manfred Lindvall Kvicksilverfrågan har utretts i tio år med utgångspunkten att förvar i berggrunden är bästa alternativet. De företag som berörs har uppvaktat miljödepartementet för att försöka stoppa lösningen med djupförvar. Boliden vill istället lägga kvicksilveravfallet i betongkapslar ovan jord. – Efter att verksamheten i framtiden avslutas förseglas de här utrymmena och då blir det en fullständig inkapsling. Vi tycker det är olyckligt och olämpligt att man i lagstiftningssammanhang föreskriver teknik. Teknik är något som utvecklas hela tiden. Stora mängder kvicksilverhaltigt avfall lagras också hos avfallsföretaget Sakab. Företaget står nu under åtal för att ha förvarat avfallet på ett miljöfarligt sätt i sönderrostande och läckande tunnor. Regeringen föreslår samarbete om förvar Regeringen föreslår att företagen med de största avfallsmängderna ska samarbeta om ett förvar. Man ska tillsätta en särskild förhandlare för att samordna arbetet. I Sverige räknar man med att år 2010 finns det 15 000 ton kvicksilveravfall med ett innehåll av 1 100 ton rent kvicksilver. FN:s miljöprogram UNEP hävdade nyligen i en larmrapport att kvicksilver utgör ett globalt hot, att det sprids i atmosfären och utgör en allvarlig risk för djur och människor. Tanken med att förvara kvicksilvret i bergrunden skulle vara att det är utomordentligt giftigt och att man inte vill ha ut det i kretsloppet igen. – Det är ingen större risk att det kommer ut i kretsloppet än jämfört med om det ligger under jord. Vår lösning är jämförbar med underjordsdeponi och i vissa avseenden bättre, säger Manfred Lindvall. Men om regering och riksdag beslutar om djupförvar har ni väl inget val? Då måste ni väl rätta er efter det? – Det handlar om kostander i nivån flera hundra miljoner kronor och vi måste, om reglerna införs, ta ställning till om vi kan hantera den kostnaden. Det låter på dig som om du inte vill fullfölja ett eventuellt beslut om djupförvar? – Ja vi kommer naturligtvis att följa den lagstiftning som gäller, men vi vill i detta läge innan lagen är slutligt utformad föra fram våra synpunkter så den blir riktigt utformad.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".